Hoe mijn laatste week voor de halve marathon eruit ziet

Hoe mijn laatste week voor de halve marathon eruit ziet

Over precies een week is het dan eindelijk zover: ik sta aan de start van mijn eerste halve marathon. Het is een moment waar ik al maandenlang naar uitkijk en tegelijkertijd tegenop zie. De afgelopen maanden heb ik hard getraind. Duurlopen werden langer, speedruns werden intensiever. Het gevolg: ik voel me er helemaal klaar voor.

De laatste twee weken bouw ik mijn trainingen wat af. Zo loop ik na mijn generale repetitie van vorige week nog maximaal 10 kilometer aan een stuk. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn spieren volgende week goed uitgerust zijn om maximaal te presteren. Daarnaast tref ik nog meer voorbereidingen. Daarover vertel ik je in dit artikel meer. Lees je mee?

Hoe ik me de laatste week voorbereid voor de halve marathon

De voorbereiding voor de halve marathon zit er bijna op. Ik moet het doen met de trainingen die ik tot nu toe gedaan heb. Na maanden van trainen heb ik het gevoel dat ik goed voorbereid ben. Toch zijn er in de laatste week, dagen en uren voor de marathon nog een paar dingen die ik doe om te zorgen dat ik er helemáál klaar voor ben.

Pasta met mozzarella, spinazie en zongedroogde tomaat

1. Eet extra koolhydraten

Koolhydraten zijn de brandstof die je lichaam nodig heeft om inspanning te leveren. Wanneer er een flinke inspanning aankomt – in dit geval een halve marathon – is het daarom aan te raden om meer koolhydraten te eten dan normaal.

Hoe ik dit aanpak? In de dagen voor de race eet ik meer koolhydraten dan normaal. Brood, pasta, aardappels, veel groente. Dat is hoe mijn week eruit gaat zien. De avond voor de race staan er pannenkoeken op het menu. Waarom? Omdat daar veel koolhydraten in zitten en vooral omdat ik pannenkoeken vet lekker vind. Alvast een klein feestje voor race day dus. 🙂

2. Drink genoeg

Het zal vast geen nieuws voor je zijn dat het belangrijk is dat je tijdens het sporten goed gehydrateerd bent. Daarom drink ik de dagen voor de halve marathon net wat meer water dan normaal. Ook tijdens de race zorg ik dat ik blijf drinken. Dit doe ik door een riem met flesjes mee te nemen, omdat het bij mij altijd misgaat bij de drinkpost. Knoeien, onderbroken ademhaling en drukte. Ik vind het veel handiger om uit een flesje met drinkdop te drinken tijdens het lopen. En daarom doe ik dat ook.

3. Houd de dag voor de halve marathon genoeg rust

Waar ik de week voor de halve marathon nog wat rustige trainingen op de planning heb staan, sport ik de dag van tevoren niet. Hiermee geef ik mijn spieren rust, zodat ik volop energie heb tijdens de run zelf. Betekent dat dat ik de hele dag op de bank lig? Dat zeker niet. Het wordt eigenlijk een vrij normale zaterdag. Boodschappen, bakken en misschien een kleine wandeling.

4. Leg alles de dag van tevoren al klaar

Last minute stress is nooit goed. En persoonlijk kan ik er wat van. Zo is het meerdere keren voorgekomen dat ik een vroege duurloop wilde doen, maar de goede sokken niet kon vinden. Daarom zorg ik er deze keer de dag van tevoren al voor dat alles wat ik mee wil nemen alvast klaar ligt. Startnummer, drinken, gelletjes, schoenen, sokken, hardloopkleren, trainingspak. Check!

5. Drink een halve liter bietensap voor de start

Hoewel het nooit 100% bewezen is, heeft menig duursporter er baat bij om drie uur voor de inspanning een halve liter bietensap te drinken. In bietensap zit de stof nitraat die je lichaam helpt om optimaal om te gaan met zuurstof. Het resultaat? Een betere bloedtoevoer, lagere hartslag en vooral betere sportprestaties.

Of het echt werkt? Dat kan ik (nog) niet met zekerheid zeggen, maar ik ga het wel proberen. Eerst een keer met trainen, zodat ik zeker weet dat het geen negatieve invloed op mijn lichaam heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van maagklachten. En blijkt het (voor mij) écht te werken? Dan houd ik jullie er natuurlijk van op de hoogte. 😉

Tekstwolkje met daarin een lamp

6. Bereid je mentaal voor

Eerder schreef ik al een blog over visualisatie. Door vooraf alvast de wedstrijd te beleven, oefen je als het ware voor wanneer het moment daar is en ben je extra voorbereid. Wanneer ik het tijdens mijn trainingen zwaar kreeg, dacht ik steeds aan het moment dat ik over de finish kom. Steeds weer gaf mij dat de energie om door te zetten. Visualisatie is daarom een belangrijk onderdeel van mijn mentale voorbereiding op de halve marathon.

 

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, het belangrijkste is uiteindelijk om het gewoon te doen. En daarbij volop te genieten van elk moment. En dat ga ik aanstaande zondag ook zeker doen. Ik ben er klaar voor!

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.