Met deze sporten blijf je fit op vakantie

Maandenlang heb je staan zwoegen in de sportschool om aan je bikinibody te werken. Nu de zomervakantie voor de deur staat ben je fitter dan ooit tevoren en klaar om vol zelfvertrouwen over het strand te paraderen. Eindelijk is het tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. De zomervakantie is dé tijd van het jaar om even helemaal tot rust te komen van het dagelijkse leven. Even geen werk, school of streng sportschema. Vooral lekker doen waar je zin in hebt, dat is belangrijk.

Toch zou het wel zonde zijn als je je gezonde levensstijl helemaal overhoop gooit. Om ervoor te zorgen dat je na je vakantie niet helemaal terug bij af bent, is het een goed idee om tijdens je vakantie ook lekker actief bezig te blijven. Moet je hiervoor jezelf elke ochtend in het zweet werken in de plaatselijke sportschool of een flinke ronde hardlopen in de brandende zon? Zeker niet! Wanneer je op vakantie bent in een tropisch oord zijn er veel leukere manieren om fit te blijven of zelfs fitter te worden.

Surfer bij zonsondergang

1. Surfen

Iedereen zou minstens één keer in zijn of haar leven moeten surfen. En geloof me, zodra je het een keer geprobeerd hebt, blijft het niet bij die ene keer. Die kick van adrenaline die je krijgt wanneer je met je surfboard over een golf gaat, dat is het beste gevoel ter wereld. Ben je ergens op vakantie waar de golven goed zijn? Ga surfen! Het maakt je vakantie onvergetelijk

Goed voor body en mind

Heb je ooit een echte surfer gezien? Dan weet je het vast allang: surfen is enorm goed voor je body. Terwijl je bezig bent, merk je amper dat je hard aan het werk bent. Dat terwijl je spieren toch wel een flinke workout krijgen. Tijdens surfen train je bijna alle spieren in je hele lichaam. Je benen, billen, core, schouders en armen zet je flink aan het werk tijdens een gemiddelde surfsessie. Een ideale full body workout dus.

Naast dat surfen enorm goed is voor je lichaam, krijg je er ook mentaal een flinke opkikker van. Het geluid van de oceaan, de hele dag lekker actief zijn in de buitenlucht en de kick van adrenaline die je krijgt zorgen ervoor dat jij jezelf na een dagje surfen heerlijk ontspannen voelt. Kortom: surfen is dé ideale activiteit voor body en mind.

Hikers op een berg bij een blauwe lucht

2. Hiken

Er zijn doorgaans twee redenen waarom we op vakantie gaan: heerlijk relaxen en nieuwe gebieden ontdekken. Dat tweede is een ideale manier om lekker actief te blijven tijdens je vakantie. Waar jij ook heen gaat op vakantie, grote kans dat er een mooi natuurgebied in de buurt is. En dat is de perfecte gelegenheid om er een dag op uit te trekken en de wonderen van de lokale natuur te ontdekken.

Tijdens je hike ben je natuurlijk hartstikke actief bezig en verbrand je heel wat calorieën. Bijkomstig voordeel, is dat je in de natuur vaak over hobbelig en bergachtig terrein loopt. Hierdoor moeten je beenspieren extra hard werken. Goede training dus! Ook mentaal is een lange wandeling door de natuur hartstikke goed voor je. Na een dag in de natuur voel jij jezelf ongetwijfeld helemaal zen.

Volleybal op het strand

3. Beachvolleybal

Niets gaat boven een fanatiek potje beachvolleybal met (vakantie)vrienden. Dit is ideaal te combineren met een dagje heerlijk relaxen op het strand. Als sporter wil jij natuurlijk maar één ding: winnen. Dus je doet extra je best en werkt jezelf goed in het zweet. Tijdens het beachvolleyballen werk je aan je conditie, explosieve kracht en train je meteen de spieren in je benen, armen en core. Zo, jij hebt je uurtje sporten voor vandaag weer binnen. Op de leukst mogelijke manier!

Wil je een keertje wat anders? Ga gezellig een balletje trappen. Je zult merken dat je al snel gaat zweten na een paar sprintjes in het zand. Je uithoudingsvermogen en explosieve kracht worden hierbij flink op de proef gesteld én verbeterd. Ook is lopen/rennen op het strand een goede training voor je beenspieren. Grote kans dat je dat de volgende dag gaat voelen!

Yoga op het strand

4. Yoga

Tijdens de zachte ochtendzon rol jij je handdoek uit. Op de achtergrond hoor je het ruisen van de zee. De perfecte omstandigheden om je dag te beginnen. Na een rustige yoga sessie voel je jezelf als herboren. Helemaal ontspannen en klaar om te genieten van een geweldige vakantiedag. En is het niets voor jou om tijdens je vakantie vroeg op te staan? Geen probleem! Ook een yoga workout aan het eind van de dag – bijvoorbeeld bij zonsondergang – is de perfecte manier om te ontspannen.

Waar we tijdens het dagelijks leven vaak druk, druk, druk zijn, is de vakantie juist een periode om even helemaal tot rust te komen. Een ontspannen yoga sessie in de buitenlucht sluit hier perfect op aan. Even helemaal nergens aan denken en leven in het moment. En tegelijkertijd werk je ook nog eens aan je spierkracht, flexibiliteit, balans én een betere lichaamshouding.

Fietsen door de stad

5. Fietsen

Ben je op vakantie in een zonnige stad? Of juist een leuk dorpje aan de kust? Ga er eens op uit op de fiets! Met de fiets verplaats je jezelf binnen no-time van de ene toeristische hotspot naar de andere. Zo weet je zeker dat je alle leuke plekken van je vakantiebestemming kunt zien. Ondertussen begeef je jezelf in de frisse buitenlucht en ben je lekker actief bezig. Een stuk fijner dan in een muffe metro of stadsbus zitten, toch?

Heb je de stad of het dorp waar je verblijft al helemaal verkend? De fiets is ook het ideale vervoersmiddel om de omgeving in te trekken. Pak bijvoorbeeld de fiets naar dat mooie afgelegen strandje in de buurt. Of bezoek een dorpje dat een paar kilometer verderop ligt en ontdek de lokale cultuur. Met de fiets ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt én werk je meteen aan je cardio. Win-win!

6. Beachtennis

Na mijn zomervakantie moest deze echt even toegevoegd worden. De laatste dagen spendeerden we aan het strand. Heerlijk om even te relaxen, maar het stilzitten ging al snel vervelen. Daarom kochten we beachtennis rackets en dat was de beste investering ooit.

Steeds weer probeerden we ons record te verbeteren. Uiteindelijk werd het 104. Belangrijker is dat we er een hoop lol aan beleefden. De dagen erop merkte ik dat dit spelletje ook gelijk een goede workout is. Spierpijn overal. Benen, billen, armen, rug en buik. Je traint het er allemaal mee.

Hoe zorg jij er de aankomende vakantie voor dat je fit blijft?

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.