6 redenen waarom buiten sporten gezond is

Veters strikken op een bankje

Yess! De zomer komt er weer aan. Al sinds de eerste zonnige dag begint het bij mij te kriebelen om mijn hardloopschoenen aan te trekken voor een rondje door de natuur. Tijdens het hardlopen voel ik me alsof ik de wereld aankan. En later, wanneer ik uitgeput weer thuis aankom, is alle drukte en stress van die dag als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat is buiten sporten toch heerlijk!

Buiten sporten is gezond en dit is waarom

Waar ik ‘s winters grotendeels in de gym te vinden ben, is dat in de zomer een totaal ander verhaal. Nog steeds ga ik voor krachttraining naar de sportschool. Cardio is daarentegen een heel ander verhaal. Zeg nu zelf, wanneer de zon schijnt wil je daar toch zoveel mogelijk van genieten? Zonde als je dan staat te zwoegen op de loopband terwijl je je workout ook gewoon naar buiten kunt verplaatsen! Buiten sporten is namelijk ontzettend gezond voor je. In dit artikel leg ik uit waarom.

1. Je wordt er gelukkiger van

Wanneer je buiten bent adem je bergen frisse lucht in. Dit geldt nóg meer wanneer je sport in bijvoorbeeld het bos of op het strand. Van het in- en uitademen van deze frisse lucht krijg je een euforisch gevoel. Dit heeft te maken met bepaalde endorfines die vrijkomen in je lichaam. Het gevolg? Na een rondje wandelen, hardlopen of fietsen voel jij jezelf helemaal zen.

2. Je houdt je workout makkelijker vol

Tijdens je workout in de buitenlucht lijkt alles een stuk meer vanzelf te gaan dan in de sportschool. Wanneer je buiten sport, heb je meer afleiding. Of je nu kiest voor een workout op straat of in de natuur. Steeds weer zie je iets nieuws, van andere mensen tot aan mooie uitzichten. Hierdoor krijg je heel wat zintuiglijke prikkels. Zo is je workout een stuk minder saai en ben je niet constant bezig met hoe lang je nog moet volhouden.

3. Je gaat helderder denken

De mentale gevolgen van trainen in de buitenlucht zijn enorm. Zo is het bewezen dat je concentratievermogen een flinke opkikker krijgt na een outdoor sportsessie. Dit zorgt voor een heldere mindset en meer focus. Na afloop van je workout heb je een ontspannen gevoel en is je stressniveau aanzienlijk verlaagd.

4. Je hebt meer afwisseling in je workout

Dit gaat vooral op voor cardio. Een training op de loopband, hometrainer of crosstrainer is enorm voorspelbaar. Van tevoren weet je al precies hoe hard en hoe lang je gaat lopen of fietsen. Tijdens het sporten staar je naar één punt of kijk je tv op een van de schermen.

Wanneer je buiten gaat hardlopen of fietsen is dit totaal anders. Je kunt gaan en staan waar je wilt en krijgt te maken met een steeds veranderende omgeving. Tijdens je training kom je menig obstakel tegen. Je wijkt uit voor een wandelaar, krijgt te maken met tegenwind en je hebt steeds weer een andere ondergrond. Dit alles draagt bij aan meer flexibiliteit en reactievermogen.

5. Je verhoogt je weerstand

Wie regelmatig in de buitenlucht sport, wordt minder snel ziek. Wanneer jij er geregeld op uit trekt voor een outdoor workout, stimuleer je je immuunsysteem enorm. Als gevolg ben jij minder vatbaar voor virussen. De kans dat jij wordt getroffen door die heersende verkoudheid, is zo aanzienlijk kleiner. Nóg een voordeel: buiten krijg je veel minder te maken met ziektekiemen dan in de sportschool. Dit effect is het grootste wanneer je schone lucht inademt, bijvoorbeeld door te gaan sporten in het bos of op het strand.

6. Je krijgt vitamine D binnen

Sporten op een zonnige dag is hartstikke goed voor je. Wat dacht je van dat lekker zomerse kleurtje waar je aan werkt tijdens je hardloopsessie in de voorjaarszon? En dat is nog nog maar het begin. Het grote voordeel van zonlicht, is dat je er vitamine D door aan maakt. Deze vitamine is goed voor sterke botten, verkleint de kans op bepaalde ziektes en kan zelfs bijdragen aan een betere spiergroei. Precies wat jij als fanatieke sporter nodig hebt dus!

Met al deze voordelen is het haast zonde om binnen te sporten nu het voorjaar in volle gang is. Daarom trek ik er juist in deze maanden extra op uit om lekker actief te zijn in de gezonde buitenlucht. Jij ook?

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.